Albanië: Resultaat

In juli 2003 hebben we bericht ontvangen vanuit Albanië dat het revalidatiebad definitief in gebruik is genomen. Hieronder volgt een vertaling van het verslag, zoals dat door Zoti e do Shqiperine aan ons is opgestuurd. Het verslag is geschreven door Artan Lacaj. Voor de leiding en deelnemers aan dit project geen onbekende.

Artan schrijft:

Het idee om een zwembad te bouwen is een aantal jaren geleden ontstaan. De behoefte hieraan was groot en onze aanhoudende gebeden zijn verhoord. God heeft jullie (mensen in Den Ham) gebruikt om aan de financiële behoefte te kunnen voldoen. We zijn jullie hier zeer erkentelijk voor en willen jullie hiervoor hartelijk danken. Hieronder vinden jullie een aantal foto’s van het project en de voortgang van het project.

Locatie van het revalidatiebad

In juni 2002 beginnen we met de werkzaamheden van het zwembad. De plaats waar het revalidatiebad moet komen ligt aan de zonnige zijde van ons terrein. Maar, dit is ook het natste gedeelte van het terrein. Het uitgraven kan dus niet alleen met machines, maar moet ook met de hand gebeuren. De uitgegraven grond moesten we minstens 60 meter verderop brengen (alles met onze blote handen). Een gedeelte van de uitgegraven grond konden we gebruiken om het pad naar het zwembad te egaliseren. Hierdoor kunnen we het zwembad ook toegankelijk maken voor onze gehandicapte medemensen. In totaal hebben we 486,3 m3 grond verplaatst.

Bouw van het zwembad

De aannemer dit het bad zou bouwen, werd met dezelfde moeilijkheden als ons geconfronteerd; nl. het drassige terrein. Dit betekende dat de constructie van de zwembadboden en -wanden erg stevig moest worden. Het gewapende beton moest van een extra zware kwaliteit zijn. Er moest dus meer ijzer in verwerkt worden, dan aanvankelijk gedacht werd. Alle zijwanden moesten ingesmeerd worden met pek. De wanden moeten goed waterdicht zijn. Er mag geen grondwater in het zwembad terecht komen, want dat betekent een grote vervuiling van het zwemwater. Van het gehele terrein waar de ontspanningsactiviteiten kunnen plaats vinden wordt nog veel grond afgegraven. Op deze manier kunnen ook de mensen met een rolstoel gebruik maken van het zwembad. In het zwembad wordt een schuine helling gemaakt, waar de mensen met rolstoel en al in kunnen rijden.

Afwerken van het zwembad

Op 24 maart 2003 konden we beginnen met het plakken van de tegels. Dat we met dit werk pas in maart konden beginnen, had te maken met het slechte weer tot dan toe. Omdat het werk door professionals moest worden uitgevoerd, werd onze financiële situatie er niet beter op. Daarom hebben we zelf ook de handen uit de mouwen gestoken. Onder toezicht van de professionals en onze bewoners vlotte het tegelwerk gestaag. Ik vond het geweldig om te doen, vooral omdat onze bewoners erg graag gebruik wilden maken van het zwembad. Dit was voor ons en voor de professionals een extra stimulans.

Op 5 juni konden onze bewoners het zwembad in gebruik nemen. Halleluja.

Managing Director,
Artan Lacaj

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.