2008: Wit-Rusland

De drie kerken in Den Ham werken op diaconaal gebied al vele jaren heel goed samen. 1 Keer in de twee jaar kiest men een project ergens in de wereld waar hulp geboden wordt. Voor 2008 is Chashniki aan de beurt. Dit is een stad in het noord oosten van Belarus. Al drie groepen kinderen mochten we de afgelopen jaren verwelkomen in Den Ham. Als werkgroep Den Ham hebben we hele goede contacten met de directie en personeel van een sociaal centrum aldaar. Hier worden kinderen opgevangen die uit huis geplaatst zijn.

Wat ons opvalt is de liefde en aandacht voor deze kinderen. Ooit hebben ze een gedeelte van de “kindergarten” gekregen om hier de opvang voor deze kinderen te realiseren. Maar, zoals overal in Belarus, is het slecht onderhouden. In het Social centrum zijn de toiletten een ware ramp en de boiler geeft net genoeg water om drie kinderen te douchen. (Terwijl er soms meer dan 20 kinderen in dit huis wonen). Meisjes die over de jongensslaapkamer naar de toiletten moeten lopen en ga zo maar door.

Toch ziet het er gezellig uit. Fleurige knipsels sieren de wanden, leuke creaties in de tuin (verschillende dieren van stenen gemaakt) en speeltoestellen van kosteloos materiaal. Hieruit spreekt de liefde en aandacht voor hun werk. En wat is het dan goed dat hier een groep van 30 jongeren aan het werk mag gaan.

30 Jongeren uit drie verschillende kerken eensgezind aan het werk. Het motto van de diaconale werkgroep: “ Laat die gezindheid bij u zijn, welke ook in Christus Jezus was.” (Filippenzen 2:5,6) En hier staan we als werkgroep SRK natuurlijk ook helemaal achter.

De diaconale werkgroep is druk bezig met de voorbereidingen. Een gedeelte van deze opknapbeurt zal door locale bouwvakkers uitgevoerd worden. In juli 2008 gaan de jongeren daar naar toe om deze klus te klaren en hopelijk af te maken.

Nu staat alles in Den Ham in het teken van dit diaconale project. Oliebollenactie, klussendienst, oppassen, folderen, kledingbeurs en als klapper op Koninginnedag een hele grote rommelmarkt. Zo hopen wij de nodige “roebels” bij elkaar te krijgen. En natuurlijk moet er nog veel geregeld worden, maar we hebben er vertrouwen in dat we u volgend jaar een prachtig eindresultaat kunnen laten zien.

Werkgroep SRK Den Ham,
Greta Waijerink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.