Dag 1 – 6 augustus 2024

Vandaag is de dag! Na een jaar van voorbereidingen vertrekken we naar Armenië! Vanmorgen moesten we ons om 6:30 uur verzamelen bij de NGK. Hier hebben we een gezamenlijke start gehad met gebed, om vervolgens afscheid te nemen van familie en vrienden. Dat was voor sommigen best wel een emotionele aangelegenheid :). Om 7:00 uur vertrokken we met de bus richting Düsseldorf airport. Dit was een rit van ongeveer twee uur. We hadden iets vertraging door file, dus we waren uiteindelijk rond 9:30 uur in Düsseldorf. Hier ging het allemaal redelijk soepel, gelukkig. Rond 12:00 uur vertrokken we, met een kleine vertraging, richting Tblisi, de hoofdstad van Georgië. We hebben ons goed vermaakt in het vliegtuig, met slapen, kletsen, lezen en sudoku puzzeltjes maken! Na een vlucht van vier uur kwamen we aan in Tblisi. Hier is een tijdsverschil van twee uur, dus eigenlijk was het in Nederlandse begrippen nog maar 16:00 uur ’s middags. We moesten gelijk door voor paspoort controle bij niet zulke vriendelijke douane mensen, maar gelukkig ging het allemaal redelijk vlotjes. Vanuit Tblisi moesten we nog een aantal uur met de bus om in Armenië te komen. De busrit was erg interessant, het is een hele mooie omgeving, maar het verschil tussen arm en rijk is heel duidelijk te zien. Toen we aankwamen bij de grens Georgië-Armenië, moesten we allemaal de bus uit. Deze moest de auto rij in, en wij moesten lopend naar de volgende paspoortcontrole. Ook hier, erg vriendelijke medewerkers… dus niet. Toen dachten we, we zijn de grens over, maar da was nie. Want we moesten nog een stukje verder lopen over een grote brug, en daar was vervolgens nóg een paspoortcontrole. Na deze controle stonden Angelica en Bram ons op te wachten. Zij hebben er ook voor gezorgd dat de douane niet nogmaals al onze koffers ging controleren, heel fijn! Van Bram en Angelica kregen we een voedselpakketje met broodjes en fruit. Toen konden we onze weg vervolgen, we moesten namelijk nog een uur of twee met de bus voordat we in Vahagni waren. Rond 00:00 uur lokale tijd kwamen we aan. Van de omgeving konden we nog weinig zien, want het was donker:) We hadden heel veel zin om ons bed in te duiken, en die waren gelukkig al voor ons klaargelegd! Daar waren we heel blij mee! We maakten een kamerverdeling, sloten de dag met elkaar af en gingen toen allemaal lekker slapen!

Hej ’t al eheurd:

  • Dat Riek haar evenwicht verloor in de bus en even moest bijkomen in het gangpad?
  • Dat Mieke oude mensen heel schattig vindt, en daarbij Martin dus ook erg schattig vindt?
  • Dat elke keer dat je Thobias ziet lopen, hij onderweg is naar de wc om te poepen?
  • Dat Tbilisi op het vliegveld in Düsseldorf stond aangegeven als ‘Tiflis’, wat iedereen deed denken aan een soa?
  • Dat het werkplezier van de douane (op verschillende plekken) een historisch dieptepunt bereikte toen wij langskwamen?
  • Dat we welgeteld zes keer onze paspoorten moesten laten zien?
  • Dat we letterlijk van Georgië naar Armenië zijn gelopen?
  • Dat er hier verkeersborden staan met ‘pas op, overstekende koeien’ in plaats van herten?
  • Dat we in de bus naar Vahagni een liveshow kregen? Niet van ‘Blik op de weg’, maar van ‘sensatie op de weg’, door de inhaalmanoeuvres van alle Armeense auto’s (vooral in de bochten).
  • Dat er een nieuw ‘kek’ danskoppel is ontstaan: ‘The looks and the moves’, bestaande uit Liesbeth en Julian? Je mag zelf raden wie wie is:)