PARTNERORGANISATIE
In 2016 is het Diaconaal Project Den Ham vertrokken naar Roemenië naar het plaatsje Floresti vlak bij de stad Cluj. In Floresti hebben we samengewerkt met de Stichting Charis die al 13 jaar werkt onder de kansarmen in het dorp Floresti. St. Charis is een Roemeens Nederlandse non-profit organisatie met een Christelijke identiteit. Charis heeft als doel het evangelie van de Here Jezus handen en voeten te geven in Roemenië. Zij willen zorgdragen voor de zwakkeren in de samenleving, ongeacht hun achtergrond. Drijfveer van de stichting is christus onvoorwaardelijke liefde.
In Roemenië is de tweedeling tussen arm en rijk erg groot. De Roma zigeuners bevinden zich over het algemeen aan de onderkant van de samenleving. Discriminatie is verboden, maar komt in de praktijk helaas vaak voor. Om dit te veranderen is tijd nodig. Uit een gepubliceerd rapport van Unicef blijkt dat 40% van deze kinderen nauwelijks kan lezen en schrijven. Charis wil deze kinderen helpen. Stichting Charis hoopt dit te veranderen door met Roma-kinderen te werken. Met behulp van verschillende sponsors hebben ze een huis aangekocht in Floresti, een dorpje net onder de rook van de stad Cluj-Napoca. In maart 2007 mochten ze de deuren openen van het onderwijscentrum genaamd Casa Speranta (huis van hoop) voor de eerste kinderen. De groep is inmiddels uitgegroeid tot 45 kinderen. De kinderen komen na schooltijd naar het centrum en verblijven gemiddeld vier uur per week in Casa Speranta. Eens per week krijgen ze ook een warme maaltijd. De kinderen gaan of alleen de ochtend of alleen de middag naar school, wat het mogelijk maakt om in de andere uren naar de stichting te komen.
DEELNEMERS
Voor de reis naar Roemenië hadden 44 jongeren en 9 leiding zich aangemeld in de leeftijd van 16-25 jaar. Vanaf oktober 2015 heeft deze groep zich via vele acties ingezet om geld in te zamelen voor de bouwprojecten, kidsclub en de reis. In de periode van 21 juli 2016 tot en met 4 augustus 2016 in Roemenië geweest om St. Charis te ondersteunen in hun werk.
REIS & VERBLIJF
Met de bus zijn we vertrokken naar het vliegveld in Keulen (Duitsland) vanwaar we een rechtstreekse vlucht van circa 3 uur hadden naar Cluj in Roemenië. Vanaf Cluj werden we opgehaald door een bus geregeld door St. Charis die ons binnen een uur bracht naar ons hotel in het dorp Floresti. Het hotel ligt aan de rand van de Romawijk op loopafstand van het stichtingsgebouw van Charis waardoor dit een uitstekende uitvalsbasis was.
In het hotel hadden we meer persoonskamers en iedere morgen en avond stond er een maaltijd voor ons klaar in de gemeenschapsruimte. Tussen de middag werd de maaltijd genuttigd op/bij het stichtingsgebouw. Deze maaltijd werd bij toe beurt klaar gemaakt door deelnemers die boodschappen hadden gedaan bij de lokale supermarkt.
ACTIVITEITEN
Door de St. Charis waren in overleg met de diaconale werkgroep de volgende activiteiten uitgevoerd:
- Het vervangen van het dak van het schoolgebouw
- Het verplaatsen van een garage/opslag en het bouwen van een houtopslag
- Renovatiewerkzaamheden aan diverse Roma woningen
- Bouwen en plaatsen van sanitaire voorzieningen
- Tuinonderhoud/Schilderwerk
- Organisatie van Kids Club voor de jongeren uit de Roma wijk. Tijdens de Kids Club staat een bijbel verhaal centraal en wordt hier in een werkvorm invulling aan gegeven. Daarnaast is er als afsluiting een 6 kampmiddag georganiseerd. Gemiddeld waren er circa 30 jongeren aanwezig tijdens de kidsclub.
De activiteiten werden gefinancierd met geld dat de deelnemers in Nederland hadden ingezameld in de voorbereidingsperiode. In de activiteiten werden we ondersteund door mensen van Stichting Charis. Bouwmaterialen werden lokaal van bouwmarkten betrokken. De bevoorrading van bouwmaterialen en aansturing verliep soms wat moeizaam doordat we met een relatief grote groep waren.
In de weekenden was er tijd voor ontspanning en konden we er op uit. Op de zaterdagen zijn we naar de stad Cluj en een zoutmijn geweest. Verkoeling is er gevonden in het zwembad wat eveneens op loopafstand lag van het hotel. Op zondag hebben we veelal gewandeld of geluierd en de kerkdienst op het stichtingsterrein bijgewoond.